torstai 2. lokakuuta 2014

Pub-restaurant Viisi Penniä (Five Pennies) opens up again after extensive renovation


The well-known and historical Pub/restaurant Viisi Penniä opened up its doors again yesterday, after a lengthy period of extensive renovations done. "Five Pennies" that is located near "Tullinpuomi" (old city toll spot) on Mannerheimintie, Helsinki got its name from the toll fee which was collected from merchants entering Helsinki to sell their goods hundreds of years ago. The fee was literally five pennies in "the year of our Lord 1865".

Viisi Penniä is one of the oldest existing restaurant-pubs in Helsinki, having operated under the same name at the same location since 1956. Going even further in history, it seems that there has been a restaurant at the location ever since the buildings were built in 1940. The present day owners have then some legacy to carry on!


Currently Viisi Penniä is actually located in two different buildings (Mannerheimintie 53 and 55), and for many years the pub has been separated from the restaurant side. Obviously this was not very convenient in terms of business, and in 2014 the owners finally received a permission to join the two separate sides by means of drilling through the sides of the buildings! As is, the renovation work done was demanding and lengthy process, and Viisi Penniä was closed for two whole months until the grand opening on 1st of October.



My first impression is that the renovation work definitely paid off - the new Viisi Penniä is both stylish and cozy at the same time. All the bar technology, wine and beer cabinets, and beer & cider taps have been renewed completely. The pub now boasts 27 taps, and approximately 120 beers in a bottle - not a small selection by any count in Helsinki! Some 60+ whiskies are now listed as well. A big and meaningful addition is the pub's capability to offer Real Ale - a much-requested feature for beer fans. Sadly very few pubs still offer living beer in Helsinki, so an addition of one more pub with this feature is surely welcome - well done Viisi Penniä!

The restaurant side has a brand new kitchen, and a new head chef, Chef Rôtisseur Jari Saarentaus,
who promises to pamper us with a seasonal, changing menu combining the best of what Finland has to offer with a touch of international delicacies.

Personal opinion: The old Viisi Penniä was a nice place with a good selection of whiskies and beers. The new Viisi Penniä looks smart but casual enough to be cozy and inviting, and the selections just got a few notches better.  I am one customer that looks forward to frequently visiting this place - well done guys!


Viisi Penniä pub-ravintola uusiutui

Töölön tunnetuimpiin pubiravintoloihin kuuluva Viisi Penniä (Mannerheimintie 53 - 55) avasi ovensa eilen 1.10.2014 pitkähkön ja perusteellisen remontin jälkeen. Viisi Penniä, joka sijaitsee vanhan tullinpuomin likellä, on saanut nimensä aikoinaan Helsinkiin saapuvilta kauppiailta kerätystä tullimaksusta, joka siis oli viisi penniä ainakin vielä vuonna 1865. Ravintola on toiminut samassa paikassa sitten vuoden 1956, ollen siten yksi kauimmin samalla nimellä ja samassa paikassa toimineista olutravintoloista koko maassa. Tehdyn historiantutkimuksen mukaan samalla paikalla on itse asiassa toiminut ravintola jo aiemmin, aina vuodesta 1940 asti kun rakennus rakennettiin!

Tähän päivään asti pubi ja ravintola toimivat vierekkäin sijaitsevissa eri rakennuksissa, mutta
remontin kautta tilat saatiin nyt vihdoin yhdistettyä Helsinkin kaupungin myöntämän rakennusluvan myötä. Tehty remontti oli haasteellinen, ja Viisi Penniä pysyi asiakkaiden harmiksi kiinni pari kuukautta. Nyt tuo odotus palkittiin täysin uudistuneen pubiravintolan auetessa asiakkaille.

Ensivaikutelma uudesta sisutuksesta on positiivinen: Paikka on saanut selkeän ja tyylikkään "faceliftin", mutta se on edelleen viihtyisän oloinen. Kaikki - siis ihan kaikki, niin sisustus kuin myös tekniikka niin pubissa kuin keittiösskin, on uudistettu. 27 olut- ja siiderihanaa palvelevat asiakkaita, ja nyt pubista saa myös Real Alea, nam!!! Kyllä oluenystävää nyt hellitään...Helsingissä kun on edelleen harmittavan vähän paikkoja joissa tätä "elävää olutta" saa nautittavakseen. Viskilistakin näyttää hyvältä ja sisältää 60+ erilaista tuotetta näin aluksi.


Ruokalista on keittiöremontin kautta uudistettu, ja uusi pääkokki, Chef Rôtisseur Jari Saarentaus, lupaa kausittain vaihtelevaa menua. ”Menu tulee tarjoamaan konstailematonta suomalaista ruokaa yhdistettyinä kansainvälisiin makuihin. Uutuuksien rinnalla olemme säilyttäneet ruokalistalla ikiaikaiset herkkumme Viiden Pennin pullat, Urheilijan leike ja Paistettua maksaa”, Jari Saarentaus
kertoo.   

Oma mielipide: Vanha Penni oli mukavan viihtyisä, hyviä olut- ja viskituotteita tarjoava pieni pubi, josta sai myös perussafkaa nälän tappamiseen. Uudistettu ja tiloiltaan yhdistetty Viisi Penniä on astetta hienompi ja parempi, monipuolisempi paikka, jossa tyylikkyydestään huolimatta on säilynyt viihtyisä ilmapiiri.




Remontti on onnistunut todella hyvin, paljastaen yhden Helsingin parhaista olut- ja viskipaikoista - loistavan ravintolan kera. Tässäpä mallia ns. Gastropubeille! Tulen varmasti
viihtymään "Pennissä" ja uskon että niin tulee moni muukin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti