perjantai 3. lokakuuta 2014

Laphroaig Live 2014 as experienced in Helsinki

Edrington Finland organized a get-together for Laphroaig fans in Helsinki on 24th of September, when the "Laphroaig Live" event took place in Stockholm. Guests saw the Stockholm event live via streaming video broadcast, and got to taste the same set of whiskies as was sampled by the honoured guests in Sweden.

The set of whiskies consisted of four samples, among them some interesting newcomers, like a new 12 years old version, only to be released in Nordic countries, the 2014 "Cairdeas" (friendship),and Laphroaig select. All of these whiskies were interesting varieties of the well-known (and much loved) Laphroaig distillate, as both had received some extra cask maturation time in wine casks. The tasting set also included the 18yo, which is my absolute personal favorite from the distillery's core range of today.


Without going too much into detailed tasting notes of each whisky (please do sample them by yourselves, it is still THE best way to get an idea of the taste of any whisky!), I can say that all were excellent additions to existing core range. The "Select" was perhaps most subdued out of them, whilst the Cairdeas went all out, filling our palates with an amazingly rich and complex flavour profile. There was something very "Christmasy" in its taste, I felt. My personal favorite was however the 12yo, which was a hardcore take on Laphroaig's signature peatiness, smokiness and the coastal iodine, teamed up with the richness of oloroso sherry. Talk about a great, meaty BBQ flavour, wow!  

The venue of this event was pub "Leijuva Lahna" on Eerikinkatu - a nice place for having a dram or a good beer. Edrington also pampered us with various food delicacies, including Laphroaig cheese (!!) and tasty islay jams. Atmosphere amongst the guests was festive, and despite of some small occasional technical issues with the video stream, we were able to really experience the "live" event in real time along our Swedish colleagues who had the privilege of being at the heart of the event on an island outside Stockholm.


Many thanks to Edrington Finland for a great experience, and one that prompted me to start a facebook group "FINFOL" - Finnish Friends of Laphroaig. Apparently the first Finn to join the FOL did so in 1995, so we can only hope that next year we will be celebrating this 20 years of Finnish Laphroaig fans!   

https://www.facebook.com/groups/353442934817395/ - Finnish Friends of Laphroaig (Facebook group - please join if you are a FINFOL!)


Laphroaig Live 2014 Helsingissä koettuna
Edrington Finland järjesti yhdessä pub Leijuvan Lahnan kanssa mukavan fanitapahtuman Laphroaigin ystäville 24 syyskuuta. Saimme seurata samaan aikaa suoraa lähetystä Tukholman "Laphroaig Live" tapahtumsta internetin videostreamingin kautta ja nauttia samalla samasta juomasetistä kuin arvovaltaiset maistelijavieraat Tukholman saaristossa. Ennen lähetyksen alkua meitä hellittiin loistavilla pienillä ruoka-annoksilla, joissa oli mukana Islayn saaren hilloja ja Laphroaigilla maustettua juustoa!

Maistelusetti koostui neljästä viskistä, joista peräti kolme oli itselleni upouusia tuotteita. Laphroaig on tehnyt 12-vuotiaan olorosotynnyreissä kypsytetyn version pohjoismaihin. Juomasta oli tuotu "advance sample" meille maisteltavaksi. Mukana oli myös vuoden 2014 "Cairdeas", joka on saanut monimuotoisen makumaailmansa kypsymällä ensin first-fill bourbontynnyreissä, ja sen jälkeen vielä vuoden amontillado-sherrytynnyreissä. Setissämme oli myös uusi NAS (no age statement) tuote "Laphroaig Select", jonka kypsytyksessä on käytetty sekä sherry- että bourbontynnyreitä. Viimeisenä maistelimme nykyisen 18-vuotiaan "Lapparin", joka on suuri suosikkini. Tässä pullotteessa maistuu mukavasti vanha Laphroaigille tunnusomainen lääkemäinen makeus savun ja turpeen kera.

Kuvailematta liian yksityiskohtaisesti juomien makuja (maista itse on edelleenkin paras tapa perehtyä juomien makuihin, ja voin suositella varauksetta metodia näiden Islayn viskien aatelia edustavien juomien kanssa), voin sanoa että pidin niistä kaikista, 12-vuotiaan saavuttaessa illan suosikin aseman suussani. Mukavan savuinen BBQ tuli mieleen sen mausta! Select oli tasapainoinen Laphroaig, ja Cairdeas taas mielytti monia sen selkeän erilaisen ja aika jännittävän mausteisen maun takia. 18v oli edelleenkin loistava, ja siihen oli hyvä lopetella iltaa.

Muutamasta teknisestä viasta video streamin kanssa huolimatta ilta oli mitä mukavin, ja oli jännittävää seurata tapahtumia suoraan Tukholmasta, samalla miettien ja kuunnellen vieraiden makukuvauksia juomista. Ilta Laphroaigin parissa innoitti minut luomaan uuden Facebook-ryhmän suomalaisille FOLiin (Friends of Laphroaig) kuuluville henkilöille, tulkaapa mukaan ryhmään niin järjestetään vähän säpinää Laphroaigin ympärillä! Ensimmäinen suomalainen liittyi FOLiin syystalvella vuonna 1995, joten ensi vuonna voimme juhlia suomalaisten FOL-jäsenien kahta vuosikymmentä!

https://www.facebook.com/groups/353442934817395/ - Finnish Friends of Laphroaig (FINFOL)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti