torstai 2. lokakuuta 2014

Kilchoman 2011 Port Cask Matured 55% - Whisky with a blush


Kilchoman, the small farm distillery from Islay has released an interesting new bottling - this time matured in port wood. They have previously bottled ex-bourbon casked and sherry casked versions, so how does this first attempt with port wood fair against its brothers and sisters? Lets find out! My first chance to taste this newcomer was at a Kilchoman tasting in Lauttasaari's "Kaunis Kampela" pub, and this is what I noted..

Colour: Blush wine, rose. The port has left a lovely shade to the whisky, not unlike what we saw in the older versions of Glenmorangie's port wood bottlings. It certainly catches the eye!

Nose: Smoke up front, sweet toffee, plum, with a touch of the young (3yo) spirit - raw apple, some citrus.

Taste: Peat smoke, maybe a hint of ash, some jam-like notes..hmm, port confit? The wine is definitely in there fresh and virile, but surprisingly it works quite well. I do miss a bit more age for the spirit, it is a little short on complexity. On the other hand, many really enjoy their islay whiskies young and zesty, so...I do recommend a few drops of water added here.

Finish: Peat, toffee, smoke...maybe a touch of ashes also. Some burn of alcohol.

Comment: 3 years old? Yes. For it's age, the whisky is surprisingly soft and has really liked the union with the port. Is it good? I think so. It is not comparable to much older whiskies, but again at this very young age a promise of what Kilchoman has to offer later on. Sipping the dram away and following it with a taste of the 2007 vintage, bottled at 5 years old, confirms my thoughts - the 2007 is much more "ready" and mature as a whisky. It might be worth noting that Kilchoman has chosen a very slow process, where fermentation takes as much as 100 hours - considerably long time, when making a whisky. A long, slow fermentation is said to produce a distillate rich in flavour and one that matures quicker to a "ready" whisky.

Would I buy another dram of the portwood? Yes, because the interplay of the wine and smoky and peaty Kilchoman is much fun and gives lovely flavours to my palate, coating it with its turkish delight rainbow of sweet smoked fruits. Hope to see more Kilchoman in portwood!

[NOTE: A Finnish whisky enthusiast says that he heard from a good source that these casks are in fact ex-red wine casks, which have then been purposedly filled with ruby port wine for a year, in order to get port casks for maturation. I've not verified this personally, but it is clear that such casks are purpose-made for whisky industry anyhow.]



Kilchoman 2011 Port-tynnyriversio - punasteleva makupommi

Islayn pieni farmitislaamo Kilchoman on aiemmin tuonut meille niin sherry- kuin bourbon-tynnyreissä kypsyneitä nuoria viskejä maisteltavaksi. Nyt on mahdollisuus maistaa ensimmäisen kerran myös port-tynnyreissä kolmisen vuotta kypsynyttä versiota . Miten savun ja portviinin liitto oikein toimii tässä nuoressa viskissä? Maistetaanpa! Tilanne tuli vastaan Lauttasaaren Kauniissa Kampelassa pidetyn Kilchoman-tastingin myötä, ja näin itse kirjoittelin asiasta..

Väri: Blush-viini, roseeta. Kauniin hieman kuparinen sävy välkkyy huomiotaherättävästi lasissani. Tulee mieleen vanhemmat Glenmorangien Portwood-pullotteet, joissa oli samaa viinin hehkua.

Tuoksu: Savuinenhan tuo on, heti alkuun turvesavupilvi iskee lasista samalla tuoden hieman nuorelle tisleelle tyypillisiä omenan tuoksuja. Makeaa toffeeta, port-hilloa (confit de port), luumua..aavistus sitrusta.

Maku: Turvesavua, paksua sellaista. Aavistuksen verran tuhkainen? Ehkä. Viini nousee esiin, toffeeta, viinikumia, port-hilloa. Nuorekkaan oloinen, vahva prosentti tuntuu hieman suussa (suosittelen muutamaa pisaraa vettä). Ei mikään maailman monimuotoisin viski, mutta hyvällä tavalla portviinin kyllästämä - kivasti nuo viinin maut integroituvat sinne savun keskelle. Ikää saisi ehkä olla hieman enemmän, mutta alkoholi jonka tisleen nuoruus tuo mukaan talttuu parilla vesipisaralla kivasti.

Jälkimaku: Savuinen, turpeinen, toffeeta joka kuivuu vähitellen. Turpeisuus maistuu vielä pitkään. Sellaisenaan alkoholin puraisu tuntuu hieman loppua kohden myös turruttavana.

Kommentit: Kolmivuotias? Kyllä. Ikäisekseen viski on yllättävän "nätti" ja toimiva makukokonaisuus. Portviini on antanut sille vahvan viinisen maun, mutta..ihan kivasti integroituneena. Tämän jälkeen nautittu Kilchoman 2007 vintage tuo kyllä perspektiiviä ikään, ollen paljonkin "valmiimpi" viski viisivuotiaana. Mutta antaa tämä taas uskoa siihen mitä Kilchoman tulee viskinharrastajille merkitsemään lähitulevaisuudessa, sen verran hyvää tuo on! Toivottavasti näemme lisää portwood-versioita tältä tislaamolta.On varmaan syytä huomioida että viskin valmistus on hidas, perinteinen prosessi Kilchomanilla. Käyminen kestää jopa 100 tuntia, paljon pidempään kuin monilla muilla tislaamoilla. Hitaan prosessin tuloksena on viskitisle jossa on paljon makua ja se kypsyy "valmiiksi" viskiksi nopeammin.

[HUOM: Suomalainen viskibloggari totesi viskifoorumilla saaneensa luotettavalta taholta tiedon, että kypsytyksessä käytetyt ruby port tynnyrit ovat itse asiassa punaviinitynnyreitä, jotka sitten täytettiin vuodeksi portviinillä - eli varsinaisia suuria "port-pipe" tynnyreitä ei tässä ole käytetty. En ole itse verifioinut tietoa.]

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti