sunnuntai 31. elokuuta 2014

CARONI 15YO (1998 - 2013) , 52% (Velier/Gargano)

As readers may know, I have a taste for the old Caroni distillery rums. In today's world filled with rums that are altered, flavoured, and heavily sugared to taste like sweet nothings, these independently bottled old style, unique rums come across as rare gems one can occasionally still find.

At first they released a 12 years old version bottled at 50%, selling in Italy for less than 40 euros. LESS THAN 40 euros! From a distillery that is dead and buried 12 years ago!! Astounding. Talk about price v. quality. Last year this was followed by this 15yo release, which sells for a whopping 60 euros or so. The price alone makes these rums a serious "malternative", as Mr. Valentin would say. But is it any good on the palate? Lets see..


Nose: Custard, vanilla, creme brulee, a touch of that "something-motor-oily Caroni signature taste"...Clearly dry, not unlike a whisky to a certain extent! Cask sugars come to mind, from a 1st-fill Bourbon cask matured Scotch. Take a drop between your fingers, and rub - as it dries, the whisky-like quality comes out even clearer. Really nice!


Taste: Ahh, it is a rum after all..! Caroni, unmistakably Caroni. Much lighter than most of the "heavy" Caroni's (which are filled with fusel oils and "impurities" (congeners, which we sense as heavy, strong flavours). Slightly vegetal, carries a decent amount of vanilla, which is infused with that petrol/oily, even a tad smoky. A mouth-coating receptor experience. Dry, leans even a bit towards that bourbon-experience..? Good stuff!

With added water, this starts to get a taste of the raw cane juice - if anyone's ever chewed and sucked a piece of raw, cut cane, you know what I am talking about. Between all that fibre, the juice one sucks is sweet (sugar is obviously missing from this alcoholic distillate) and the taste is vegetal and unmistakeable.

The finish is light, pleasant and dry. That custard, vanilla and drying oak lingers on the palate, mixed with a touch of the famous Caroni oilyness. A superb Caroni rum.

Comments:
A much lighter and perhaps also more complex rum than its little brother, the 12yo version. This 15yo bottling is a beauty, and for the price it is selling for, it won't be on the markets for long. They don't make rums like this any more, sadly. Caroni's legacy lives on for some years still, but not forever. Grab a bottle while ye can..! 

Caroni 15yo (1998 - 2013) , 52% (Velier/Gargano)

Kuten lukijat ovat varmaan jo huomanneet, pidän vanhan Caronin tislaamon rommeista. Tämän päivän eri lailla "viritettyjen" ja maustettujen rommien sokerin tahraamassa maailmassa nämä vanhan liiton aidot, ei-maustetut, ei-makeutetut aidot rommit ovat kuin heinäsuovasta löydetty timanttisormus.

Ensin Velier julkaisi 12-vuotiaan Caronin, joka oli pullotetty 50-prosenttisena. Pullote maksoi Italissa huimat 40 euroa tai karvan verran alle! Hinta versus laatu oli uskomaton. Ja nyt tämä 15-vuotias versio, joka julkaistiin viime vuonna, maksaa alta 60 euroa. 12 vuotta sitten suljetun tislaamon pullote...uskomatonta. Kunpa tämä oli mahdollista myös viskin maailmassa...

Mutta onko näistä tuotteista sitten mihinkään? Vain tuoksu ja maku kertoo juoman todellisen arvon maistelijalle. "Mallasviskin vaihtoehto" on termi jonka kuulu viskibloggari Serge Valentin on lanseerannut laajalti - katsotaanpa, onko tästä rommista sellaiseksi.

Tuoksu: Brittien maitokiisseliä, creme bruleeta, jonkin verran Caronille tunnusomaista öljyisyyttä. Kuiva tuoksu, sokkona voisi erehtyä jopa luulemaan hieman oudoksi viskiksi! Jotain Bourbonmaista, tulee mieleen jotkin 1st-fill bourbon-tynnyrissä kypsyneet skottilaiset mallasviskit. Mukava nenätuntu!

Maku: No onhan se rommia sentäs..! Caronin tislaamon tyylin tunnistaa nopeasti, tosin tämä on huomattavasti kevyempi ja ehkä monipuolisempikin kun 12-vuotias "pikkuveli". Vähemmän epäpuhtauksia (jotka siis antavat sitä makua..!) ja öljyisyyttä, mutta loistava makuprofiili minun mielestäni. Vegetaalinen,  mukana on vaniljaa, ajan kanssa sieltä tulee se öljyinen, hieman savuinenkin nuotti mukaan. Maussa on myös mukana tuo pieni Bourbon-vivahde. Kuivaa, kuten aito rommi on - ei lisättyä sokeria. Kaunis!

Veden kera nautittuna makuun nousee raa'an sokeriruo'on ominaismaku. Jos on koskaan imeskellyt leikattua sokeriruokoa niin tietää mistä puhun. Makeus puuttuu, mutta maku on mukana tisleessä.

Jälkimaku: Kevyt eikä erityisen pitkä. Suuhun jää kuivahko vaniljainen maku, joka sekoittuu Caronille tyypilliseen öljyyn. Pehmoista ja kilttiä, verrattuna moneen ns. "Heavy Caroni" -pullotteeseen.

Kommentit: Kevyempi kuin pikkuveljensä, mutta mukavan monipuolinen ja kaunis versio. Näillä hinnoilla tämäkin harvinaisuus siirtyy pian pois helposti saatavien pullotteiden listasta, joten nappaa itsellesi, jos mahdollisuus tulee eteen. Katoavaa, kaunista rommin historiaa!

2 kommenttia:

  1. Thank you for detailed review. I'm lucky to taste this rum and would agree it's really good. Just purchased Caroni 12 and wonder how would you rate it compare to Caroni 15?
    Cheers,
    Sergii

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. The 12yo from Velier is heavier in profile - more of that "motor-oil" tar/oily smoke, and sturdier body than the (slightly lighter but more floral) 15yo. Its a great rum for any Caroni fan!

      Poista